tiistai 1. heinäkuuta 2014

Lapsen inhokkilahja: hopealusikat

Muistan lapsuuden joulut lämpiminä, ja myönnän, että suurin ilonaiheeni olivat lahjat. Tämä nyt ei yllätä ketään. Toivoin lahjaksi aina nukkeja, legoja, pehmoleluja, barbeja, poneja ja samanlaisia tavaroita, joita muutkin pikkutytöt halusivat.

Lelut siis olivat kova juttu, mutta se, että isovanhempani antoivat minulle usein lahjaksi hopealusikan, ihmetytti. Lusikat olivat pienen tytön mielestä tylsiä. Useana jouluna sain Kultakeskuksen paketin, ja meni aikaa ennen kuin aloin arvostaa ruokailuvälineitä. Otin lusikat itseasiassa vasta viime vuonna vanhemmiltani omaan kotiini. Nyt ne ovat yläkaapissa, ja mietin pitäisiköhän niitä oikein käyttääkin? :) Mitä nyt hienoja esineitä kaapissa pitämään.

Teelusikoita. Näitä saattoi olla joskus enemmän, mutta ovat vuosien mittaan kadonneet.
Tiedättekö, miten hopealusikoille käy, jos niitä käyttää ruokailuvälineinä. Tuleeko esim helposti kulumia, tai menettääkö hopea väriään? Toki tämän voisi tietenkin selvittää netistä. Lusikat on käsittääkseni kiillotettu noin vuosi sitten hopeankiillotusaineella.

Näin jälkikäteen olen hyvinkin kiitollinen, että isovanhempani ostivat minulle näitä lahjoja. Aikuinen sisälläni kiittää!

Ruokalusikoita.

9 kommenttia:

  1. Heh, mulle on käynyt ihan sama juttu. En ihan lahjoitushetkellä perustanut lusikoista, mutta nyt on kiva, kun on vähän fiinimpiäkin lusikoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on kaikki astiat niin sekalaista seurakuntaa, että hyvä olla jotain fiinimpääkin tässä iässä ;)

      Poista
  2. Kyllähän ne käytössä tummuu, jokainen sormenjälki muuttuu aika nopeasti tummaks. Jos niitä kiillottelet, niin hammastahnakin käy paremman puutteessa. Muista sit pestä kiillotusaine hyvin lusikasta ennen ku syöt sillä mitään, ne aineet on kamalia myrkkyjä. Hopeehan on pehmeetä, siihen tulee käytössä helposti naarmuja ja kolhuja. Jos lusikat on alpakkaa, niin pinnan hopeointi kuluu käytössä aikaa myöten pois. Niitä voi kultasepällä käydä hopeoimassa uudestaan. Tietenkään pari käyttökertaa vuodessa ei tee lusikalle mittään, mut jos otat ne ihan jokapäiväseen käyttöön, niin älä ainakaan tiskikoneeseen pane. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaima ohjeista. :) Mä en tiedä onko noi hopeeta vai alpakkaa. Pitää taas kääntyä äidin puoleen tässäkin asiassa...

      Poista
    2. Jos siellä lusikan varressa takana on pieni leima joka lukee alp tai ihan alpakka, niin se on tietty alpakkaa. Mut jos leimassa on numeroita 925 (yleisempi koruissa), 830 (yleensä ruokailuvälineissä) tms, niin kyseessä on hopea. T: hopeaseppäkaima. :-)

      Poista
    3. Tarkastan jossain vaiheessa leiman kunhan jaksan kiivetä keittiön yläkaapille. Muistelinkin, että sulla on alan koulutusta!

      Poista
    4. Täytyy vielä lisätä, että ahkeraa kiillottamista en suosittele, koska ne aineet on aina hankaavia. Lusikka siis kuluu aina kiillotettaessa. :-)

      Poista
    5. Heh, ei huolta, että näin laiska ihminen jaksais kiillottaa astioitaan. Itseni tuntien lusikat lojuu yläkaapissa mun vanhuuteeni saakka :D

      Poista
  3. Mahtavat lusikat, ei varmasti saadessa lapsen mieleen, mutta nyt taitavat olla.

    VastaaPoista