perjantai 27. syyskuuta 2013

Tammen kultaiset

Kukapa ei muistaisi lapsuudestaan Tammen kultaisia kirjoja? Itsellenikin niitä on kertynyt jonkin verran, ja myönnänkin ostaneeni niitä muutaman kappaleen aikuisenakin. Ehdoton suosikkini on Sirkus Pomeranssi! Kuvitus on siinä todella hieno.
Ensimmäinen Tammen kultainen kirja ilmestyi vuonna 1942. Ensimmäisiä suomennettuja kirjoja olivat (1952) Meidän mirri ja Pörri, pieni ankanpoika. Alkujaan tarkoituksena oli tuottaa huokeita, kestäviä ja värikkäitä kirjoja kaikkien lasten ulottuville. Alkuperäisissä sarjoissa tuotettiin myös Disney-tarinoita, mutta väliin tulivat tekijänoikeudelliset kysymykset, joten valmistus lopetettiin. Kirjojen kuvittajat ja kääntäjät ovat olleet nimekkäitä tekijöitä. Kääntäjinä mm. Marjatta Kurenniemi ja Kirsi Kunnas.Kirjoissa on alunperin korostettu niiden kasvatuksellisuutta ja huokeutta sekä laatua. Aluksi kirjat maksoivat 110 euroa kappale, mikä vastaa noin kolmen euron nykyhintaa. Nykyään kirjat maksavat viidestä 10 euroon. Tosin ensipainokset (keräilykappaleet) ovat huomattavasti kalliimpia. Huuto.netistä tsekattuania kalleimmasta Tammen kultaisesta pyydetään tällä hetkellä 88 euroa.


4 kommenttia:

 1. Ihania. Meillä oli mm. tuo Pikkuveli ja minä sekä Laulumaja. :)

  VastaaPoista
 2. Kivaa, että mulla on säilyny nämä :) Osa on tosin mun uutena ostamia.

  VastaaPoista
 3. Näitä kirjojen sivuista saisi värikkään viirinauhan, mutta eihän kirjoja raaski leikkoa. Mutta jos tulisi vastaan sellainen tosi huonokuntoinen ykslö, jota ei teippaamallakaan enää saisi kuntoon.

  VastaaPoista
 4. Mulla on kyllä niin huonokuntoinen kappale, että siitä sais jonkinlaisen viirinauhan aikaseks!

  VastaaPoista