sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Finlaysonin Optinen omena

Optinen omena -puuvillakangas on mieleeni. Kuvion suunnitteli Pirkko Hammarberg vuonna 1973, ja kankaasta on tehty eri värisiä uusintapainoksia vuodesta 2010 lähtien. Finlaysonin kangas on saanut vaikutteita 1960-luvun graafisesta optisesta taiteesta. Alkuperäisia Optinen omena -kankaita kaupataankin mm. Ebayssä. Hammarberg oli Finlaysonin palkkalistoilla vuosina 1961-1974. Nainen sai muotoilun valtionpalkinnon 1978. Forssan taidemuseon sivuilla on tietokanta, josta voi hakea kuoseja suunnittelijoiden nimillä. (Lähde täällä)

Tämä 1970-luvun printti muistuttaa minua vanhojen tietokonepelien grafiikasta. Kuva Forssan museon sivuilta.
Itselläni on Optisen omenan uustuotantoa: kirkkaanvihreät lakanat ja vielä ripustamista odottavat mustavalkoiset verhot. Tykkään kovasti molemmista.Netistä löytyy kaikkea kiva aiheeseen liittyvää. Takkeja, pyyhkeitä, laukkuja ym. ym. En viitsi tähän linkittää kenenkään blogikuvia, mutta sellainen mustavalkoinen takki on todella hieno, kun katsoo kuvahausta. <3


4 kommenttia:

 1. Tuosta kankaasta, punavalkoisena miulla oli aikoinaan äitystunika., seuraavaksi siitä tuli vauvalle peitto ja lopuksi koiran peti. Toi on upea kuosi.

  VastaaPoista
 2. Kuosi on ihana. Petyin vain nykyiseen eli uustuotannon kankaan laatuun... muutama vuosi sitten ostin verhoja ja pussilakanoita. Verhot ok kun niitä ei juurikaan "pestä ja pidetä" mutta pussilakanakangas kerää ja imaisee kaiken pölyn ja nukan sisäänsä käytössä ja pesukoneessa, ei irtoa edes kuivausrummussa. Teippiharjalla saa hinkata jos haluaa siistin näköiseksi, ei jaksa. Ennenvanhaan kangas oli ihan toista luokkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on nuo lakanat hieman repeytyneet. Ohutta kangas on, ja osasyyllinen hajoamiseen on kyllä varmaan meidän koirassa. :)

   Poista