perjantai 19. syyskuuta 2014

Kirja: Keräilijän aarteet, rakastetut Arabian aarteet, koristelijana Esteri Tomula

Astioiden koristemaalaukset miellyttävät minua, ja ehdoton suunnittelija tällä saralla on Esteri Tomula (1920-1998). Ilahduttavaa , että keräilijän arteet -sarja on tehnyt pienen opuksen Tomulan töistä. Kirja sisältää historiikkia Tomulan elämästä, ja tätä puolta olisin kaivannut lisää tietoa.

Esterin elämää ei juurikaan esitellä: pääosassa ovat hänen luonnoksensa, jotka täyttävät yli puolet kirjasta. Luonnoksia on toki hienoa katsella, mutta mielestäni tällaisessa kirjassa olisi tärkeää tuoda esiin myös taiteilijan henkilökohtaista elämää. Onko ajateltu, että on tirkistelyä sukeltaa syvälle maalarin yksityiselämään? Minusta siitä tulee ainoastaan lisäarvoa, että ihmisen persoonaa tuodaan esiin. Tämä voisi valottaa myös esineiden aihepiiriä: sitä mistä aiheet kumpuavat. Miten esimerkiksi taiteilijan lyhytkasvuisuus vaikutti hänen tuotantoonsa? Vai vaikuttiko mitenkään?

Olin joka tapauksessa hurmaantunut kirjasta. Niin kaunis on esineliitteistö. Teoksessa plussaa on se, että siinä tuodaan esiin naisen asemaa koristemaalauksen historiassa. Naisille kuulemma sopi koristemaalaus paremmin kuin miehille. Koristemaalaus nähdään hyvin feminiinisenä.

Rakastan etenkin Tomulan emaliastioita, ja näiden hinnat liikkuvat korkealla nykypäivänä. Olisitko valmis maksamaan 100 euroa emalimukista.

Tässä kuvia Tomulan tuotannosta. Kirjaa minulla ei enää ole saatavilla, mutta varastan kuvia netistä. Ainoastaan Pastoraalista, suosikistani, napsaisin kuvan kirjasta.

Pastoraali. Kuvan laatu ei ole paras mahdollinen, koska kopioin sen Facebookin kuvista. Kuva alunperin kirjasta.

Rusupannu
Neptun
Vegeta
Kirsikka
Kehäkukka

9 kommenttia:

 1. Nää on kyllä kaikki ihania. Mä ostin joku 16 vuotta sitten tuon kirsikkakattilan ja se jäi entiselle avopuolisolleni, silloin en tiennyt, kenen tuotantoa se on...
  Tekijästä olisi kiinnostavaa tietää enemmänkin, mutta ehkä noi astiat puhuu niin puolestaan, ettei henkilöä ole sieltä taustalta esiin nostettu. Nykyään tuntuu esim. että montaa kirjaa markkinoidaan enemmän kirjailijan persoonalla/elämällä kuin itse kirjan sisällöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsitin kirjasta, ettei Tomulasta ilmeisesti ole kauheasti tietoa. Harmi Kirsikka-kattilasta luopuminen: karhuapa sitä takasin :D

   Poista
  2. Erosta on 11 vuotta aikaa, joten tuskin taitaa koko kattilaa edes olla tyypillä tallella. :D

   Poista
 2. Ihania ihania ihania! Minulla tuon Pastoraali-sarjan keittiöalusta keittiömme seinällä. Tämä kuosi on suosikkini ylitse muiden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sun blogikirjoituksen ansiosta innostuin lainaamaan Tomulan kirjan. Kiitti Pastoraali-kuvan jakamisesta. Se nousi munkin ehdottomaksi suosikiksi. <3

   Poista
 3. <3 Raija Uosikkisen Emilia on toinen ihana sarja. Oon nähnyt vain teemukin siitä yhden tutun kotona.

  VastaaPoista
 4. Mä tykkään kans hurjana Tomulan tuotannosta. Neptun-kattila ja kasari minulta löytyykin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neptun on kans huikaiseva. Kade olen, koska mulla ei (vielä) ole yhtään Tomulaa!

   Poista