perjantai 12. joulukuuta 2014

Werstas-museolla Finlaysonin tehtaan historiaa

En muista mainitsinko viime keväänä käyneeni Werstas-museolla Finlaysonilla. Joka tapauksessa tänään tuli taas poikettua paikassa, jossa tutustuin mm. Finlaysonin historiaan. Werstaalla on vanhoja kutomakoneita ja sen semmoisia, kangasnäytteitä ja lisäksi tietoa työväenliikkeestä ja naisasialiikkeestä. Minua kiinnostavat eniten vanhat kankaat, joita toivoisin museolla olevan enemmänkin.

Finlaysonin historia alkoi 1820, kun James Finlayson perusti konepajan ja valimon Tampereelle. Koneet eivät käyneet kaupaksi, joten tehtaalla alettiinkin kehrätä puuvilla- ja villalankaa sekä kutoa kangasta. Puuvillatehdas tehtaasta tuli 1828. Pian sen jälkeen puuvillalankojen myynti ulottui joka puolelle Suomeen. Finlaysonista tuli Pohjoismaiden suurin tehdas 1950-luvulla. 1900-luvun taitteessa siellä oli noin 3300 työntekijää.

Finlaysonin toiminta kutistui suuresti 1980-luvun aikana. Marraskuussa 2008 tehdas ilmoitti konkurssista. Tehdasalue on yhä olemassa Tammerkosken rannalla. Finlaysonin pääkonttori sijaitsee Lauttasaaressa, ja tehtaalla on noin 200 työntekijää (vuonna 2012). En sitten tiedä, valmistetaanko tuotteet Lauttasaaressa vai mahdollisesti ulkomailla. Tietääkö joku lukijoista?

Kuvia käynnistäni Werstaalla:

Valtava höyrykone


Tämä Finlaysonin kangas on mieleeni.Finlaysonin työntekijän pukukoppi.

Pupinakone. Mitä lie tällä tehtykään?

Finlaysonin kankaita.

Pyöröneulekone 1920-luvulta.


Vigoureux-värjäyskone.

Villalankanäytteitä 1950-1960-luvuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti