sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Tampellan kauniita kankaita

Alkuun Tampellassa valmistettiin rautamalmia, patoja ja uuninluukkuja. Vuonna 1856 perustettiin pellavakehräämö ja kutomo Tammerkosken rannalle. Laitos työllisti alkuun satoja ihmisiä. 1861 Tampereen pellavakehräämö ja Tampereen konepaja yhdistettiin. Silloin valmistettiin damastiliinoja. Myöhemmin konepajalla valmistettiin aluksi puuhiomakoneita, vesiturbiineita ja höyryvetureita. Tuntuu uskomattomalta kuinka iso tuotekirjo oli. En kertaa tässä yhtiön laajaa historiaa sen enempää. Tekstiiliteollisuus alkoi 1930-luvulla. (lähde Wikipedia)


Pellavatuotteet perustavat Tampellan tekstiilituotannon kivijalan. Alkuaikojen tuotteet kudottiin pellavasta. Painetut kankaat ja puuvillakankaat tulivat tuotantoon myöhemmin. Ensi alkuun mainonta suunnattiin kotiompelijalle. Tampella myi Derbyä ja Belfastia, eli pellavaista kangasta sisustukseen. Siitä tehtiin ikkunaverhoja, oviverhoja ja sängynpeitteitä. Itse olen törmännyt harvoin enää oviverhoihin. Ennen ehkä pienet tilat tekivät sen, että oviverhoja tarvittiin. 1940-luvulla oli puuvillapula, jolloin tehtiin paperikangasta mm. sohvien ja kenkien materiaaleiksi.

Raaka-ainepula pakotti 1940-luvulla valmistamaan paperista kangasta. Kuva Tekstiilejä Tampereelta -sivustolta.
Tampellan kankaisiin tuli uudenlaista väriä ja uudenlaisia kuvioita 1950-luvulla. Kankaita ryhdyttiin valmistamaan Lapinniemen tehtaalla 1953. Kodintekstiilien osuus tuotannossa kasvoi. Tärkeitä suunnittelijoita olivat mm. Pirkko Ropponen ja Elis Muona. Lapinniemen tehtaalla otettiin käyttöön uusi liukuvärjäysmenetelmä, josta syntyi muotikangas Ambiente. Pellavasuunnittelijoina tunnettuja olivat Aune Laukkanen ja Eva Taimi. Tampellan oma erikoistuote oli pellavafrotee, jota käytettiin pyyhkeisiin.

Marjatta Seppälän Apia-kangas vuodelta 1973 täältä.
1970-luvulla tuli ajanmukaisesti voimakaskuvioisia kankaita valmistukseen. Tältä ajalta on tuttu nimi Marjatta Metsovaara. (Lähde Tekstiilejä Tampereelta -sivusto).

Metsovaaran Gardenia. Itsellänikin ollut vähän eri väriset verhot 1970-luvulta. (Kuvan linkki)

Metsovaaran Niili samalta vuosikymmeneltä ja linkki samalta sivulta kuin edellinen,
Metsovaaraa taas. Huomaa, että on ollut tuottelias suunnittelija, kun törmään netissä vain hänen kankaisiinsa. Kuva Pinterestistä. Taas Metsovaaraa ja kankaan nimi Lemmikki.

Voi että, kun haluaisin linkittää tähän kaikkia kivoja Tampellan kankaita, mutta en viitsi linkata blogien kuvia! Itselläni on muuten yksi Tampellan nätti ruskea kukikas pöytäliina, mutten jaksa alkaa sitä ryppyisenä kuvailemaan. (Tekstimateriaali pitkälti Tekstiilejä Tampereelta -sivustolta. Siellä paljon tietoa muidenkin Tampereen tehtaiden kankaiden valmistuksesta.)


4 kommenttia:

  1. Facebookista Inkerin arkistoista löytyy kivasti Tampellankin kuoseja, samoin Metsovaaran. Ootko käynyt kattelemassa?

    VastaaPoista
  2. Minullakin muutama tampellan kangas. Tyynýinä ainakin. Ihania kuoseja kyllä. Mukavaa joulun odotusta sinulle :)

    VastaaPoista