torstai 11. syyskuuta 2014

Ajatelmia kirjasta "Marimekko Henki & Elämä"

Tänään kiepsahdin taas muutamalla kirpparilla. Kävin läpi samat vanhat Radiokirppiksen, Tarinan ja Kodin Kakkosen löytämättä mitään. Sitten keksin loistavan idean lähteä kirjastoon etsimään tietoa minua kiinnostavista aiheista. Katselin tietoa Arabiasta ja Marimekosta, ja lainasin vuonna 2001 ilmestyneen opuksen "Marimekko Henki & Elämä", jonka ovat kirjoittaneet Tommy Tabermann & Tuija Wuori-Taberman. Avasin kirjan ja yllätyin.




Yllätyin ensiksi negatiivisesti: "Höh, ei oikein mitään kuvitusta. Ei mitään marimekkomaista kuvitusta, jota olisin odottanut." Pettymykseni kuitenkin katosi, kun kahlasin kirjan läpi. Kirjan ideasta oli ensiksi hieman hankala saada kiinni, mutta sitten ymmärsin, että tarkoituksena oli esitellä Marimekkoa tekijöidensä kautta: pääteemana mielestäni Marimekon tekijöiden yhteishenki ja työntekijöiden tuntemukset.

Teoksessa äänensä saivat kuuluviin niin suunnittelijat kuin esimerkiksi varastopäällikkökin. Henkilöt saivat omaa ääntään kuuluviin ainoastaan hieman, ja väliin olivat kirjoittajat rustanneet omia runojaan. Runot kumpusivat luultavasti kirjoittajien tuntemuksista, mitä haastateltavat heille antoivat. Kyse on siis varmasti osittain fiktiivisestäkin teoksesta. Oliko teos sitten niin hyvin Marimekkoa kuvaava: niin positiivisia olivat kuvaukset pitkään yhtiössä työskennelleiden henkilöiden suusta kuultuna. Kirjan antoi kuvan Marimekosta työpaikkana, jossa sai olla oma itsensä ikään, näköön tai asemaan katsomatta. Mitä ristiriitatilanteita ei yhtiössä paljastettu juurikaan olleen. Toisaalta kirjoittajat olivat työskennelleet Marimekolla niin kauan, että luulisi heidän hankalasta työpaikasta jo lähteneenkin.

Alkuun kauhistuin kuvitusta, mutta lopulta se antoi siedettävän vaikutelman. Ehkä epämarimekkomaisella kuvituksella haluttiin saattaa lukija tilaan, jossa ei ole ennakkoluuloja tekijöitä kohtaan. Yksi Unikko-kuva oli sentään sekaan joutunut, liekö tuo vahinko. :)

Kirja oli tekstiensä ja rakenteensa puolesta kuin taideteos, ja suosittelen sitä kaikille, jotka haluavat tommytabermaista näkemystä Marimekosta. Seuraavaksi tarkoituksenani tarttua kirjaan, jossa on oikein kunnon Marimekon kuvat!



Kuva tämän jutun kirjoittajasta Marimekon mekko päällään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti