sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Kirja-arvio: Ristomatti Ratia: Paha poika

Luin Ristomatti Ratian vuonna 2002 kirjoittaman kirjan Paha poika. Kirja on omaelämäkerta Marimekon perustaja Armi Ratian pojasta, joka tunnetaan parhaiten ehkäpä suunnittelemistaan laukuista. Muita Ristomatti Ratian suunnittelemia tuotteita ovat mm. huonekalut, lakanat, korut, kattilat ja jopa talomallisto sekä ruumisarkut.

Kirjassa tärkeää osaa näyttelevät Ristomatin suhde äitiinsä Armiin sekä vaihtuvat naissuhteet. Pelkkä juorukirja ei teos ole. Se sisältää valtavan määrä yksityiskohtaista tietoa Marimekon vaiheista sekä Ristomatin urakehityksestä.

Ristomatti Ratia nuorena
Marimekko-faneille elämäkerrassa on paljon informaatiota Marimekosta ja sen eri tuotteista sekä Armi Ratiasta yhtiön johdossa. Itselleni tuli uutena tietona se, että Marimekko on niin suosittu Yhdysvalloissa. Ja sekin oli uuttaa tietoa, minkälainen edustusihminen Armi oli! Järjesteli huvilallaan valtavia juhlia, joissa jopa ruoka oli suunniteltu värien mukaan. Ja kun juoma loppui, niin lisää haettiin kopterilla.

Hauska mainoskuva, kasarihenkeä
Kuvista välittyy ajan henki. Valokuvia olisi mielestäni saanut olla vieläkin enemmän, vaikka kirjan A3-koko antaakin tilaa riittävän suurille otoksille. Hauskaa, että Ristomatti on esitellyt vitivalkoista kotiaan myös suurelle yleisölle.

Ja niistä naisistakin oli kiva lukea. Selvisi, että kirjoittaja on tapaillut jopa "erotiikkatähti" Veronicaa  aikansa.

Surullisin luku on ehdottomasti se, missä Ratia kirjoittaa poikansa kuolemasta. Poika kuoli ensimmäisenä koulupäivänään polkupyöräonnettomuudessa.

Kritiikkinä, että joissakin kohdissa selitetään liian yksityiskohtaisesti business-juttuja, ja mielestäni kieli on paikoin huonoa suomea. Mutta sen verran innostuin, että nyt kädessäni on kirja Marimekosta (Marimekkoelämää).

(Kuva: Ratia.com)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti