keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Myyräkamaa

Zdenêk Milerin (1921-2011) Myyrä-hahmo loitiin 1956, jolloin Miler teki animaation Kuinka Myyrä sai housut. Ensimmäinen Myyrä sisälsi puhetta. Tämän jälkeen animaatiot eivät sisältäneet ollenkaan puhetta, vain musiikkia ja animaatiota, jotta kaikki lapsikatsojat ympäri maailman voisivat ymmärtää tarinan. Tarinat sisältävät usein opetuksen, ja on Myyrää sanottu poliittiseksi ohjelmaksi, jossa vastustetaan mm. liikaa teknologisoitumista. Hahmo on sympaattinen ja tarkkanäköinen tyyppi, joka seikkailee hiiren, jäniksen ja siilin kanssa. Myyrä-hahmosta on tehty myös kirjoja ja muita oheistuotteita, kuten astioita ja kankaita.

Tässä omat Myyrä-juttuni:

Lautanen (syvä lautanen ja muki hajonneet):



Yksi Myyrä-kirjoistani:


Myyrä-tyynyliina:


Kuinka Myyrä sai housut -animaatio: 




sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Retroaarteet-kirjan esittely

Retroaarteet on oivallinen opas, jos kiinnostaa tietää vanhoista astioista, kankaista, muovista, huonekaluista, ryijyistä ja lampuista. Aivan mahtava kurkistus menneisyyteen, mielestäni. Kirjassa esitellään 1950-70-luvun tuotteita ja niiden suunnittelijoita. Myös hinta-arviot ovat mielenkiintoisia. Eniten minua miellyttävät värikkäät astiat, muovi ja kankaat. Kiva löytää tuotteita, jotka ovat tuttuja isoäidin kokoelmista ja mökiltä. Kirjassa matkataan yksinkertaisten ja hilittyjen 50-luvun tavaroiden kautta super-värikkääseen 70-lukuun. Toisaalta harmittaa, kun vanhat tavarat ovat niin hintavia, mutta esineitä opiskellessa saattaa kehittyä sellaista kirpparisilmää, että löydötkin ovat mahdollisia. Ja jos ei välitä esimerkiksi kattiloiden kunnosta, niin halvalla voi löytää kauniin kattilan vaikkapa keittiön koristeeksi. Plussana kirjan hienot kuvat!

Kuvia Anna-Kaisa Huuskon ja Juho Huttusen Retroaarteista:









torstai 25. heinäkuuta 2013

Suuri sydänpostaus

Esittelen kaikki sydän-aiheiset tavarani!

Lempparini, josta juon aina aamukahvit:


Sydän-essumekko:


Lasten sydänhousut:


Sydän-kukkaruukku:


Miljoonasydän-pussilakana:


 Pienen pienet sydänlasit (näille en ole oikein keksinyt käyttöä, ehkä glögilasit):


Sydän-purnukka:


Ja sydän-kahvikuppisarja tilauksessa!

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Marimekon pallo

"Annika Rimalan suunnittelema Pallopaita on todellinen klassikko yhtä lailla kuin toverinsa Tasaraita. Pallopaitoja on mallistossa niin lapsille kuin aikuisille." https://www.marimekko.fi/verkkokauppa/tuote/lasten-pallopaita-039801-003




Omaan makuuni tuo pallopaita alkaa olemaan hieman kulunut. Omistin tuollaisen mustan, mutta värit haalistuivat melko pian. Jälkeenpäin kuulin, että nuo paidat kuuluisi pestä 60 asteessa, jotta värit säilyisivät. Mistähän tämäkin johtuu, että 40 astetta haalistaa värejä? Onko teilä lukijoilla samanlaisia kokemuksia värien haalistumisesta? Kirpparilla myytävät pallopaidat ovat poikkeuksetta haalistuneita.

Tämä pallopaita on taas enemmän mieleeni (vai olisiko kyseessä tunika?). Ostettu Helsingin Oranssitorilta joskus muistaakseni 8e:n hintaan:


Ja lopuksi viikonlopun hankinta PLT Kirpputorilta (1e), Marimekon pallokassi, ihan kätevä kauppakassiksi:


sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kirpparikierros: Lielahti

Lielahdessa on kolme kirpputoria: Jonnan kirppis, SPR:n Kontti ja kierrätyskeskus. Näillä tuli vierailtua. Lisäksi suuntasimme Radiokirppikselle Tampereen keskustaan, mutta se on etenkin kesällä niin ahdistavan täynnä ihmisiä, että kiertely jäi lyhyeen. Radiokirppiksellä on muutenkin lähinnä (ylihinnoiteltuja) vaatteita, ja olen nyt katsellut enemmän astiapuolta. Riippuu niin mielialasta mitä kulloinkin hakee. Oma vaatekaappini pursuaa erilaisia mekkoja, ja tämä on yksi syy miksi koitan pitää kukkaronnyörit tiukalla vaatteiden suhteen. Ensi viikolla mieli voi tietenkin olla eri. :)

Tällä reissulla tyydyin lähinnä katselemaan, jostain syystä lähinnä punaisia esineitä. Kalliit hinnat estivät  ostelun. Aina saa haaveilla. Ensiksi tavaroita, jotka jäivät hyllyyn:

Finelin Punahilkka-kannu. Ihan liian kallis (noin 50 euroa):


Punaiset kengät. Ihan liian pienet:


Himoitsemani Arabian "perhoskannut". Aika arvokkaat:


Mansikkakippo. Aika kallis:


Marimekon ja Pauligin kahvipurkit. Etenkin Marimekosta tykkään, mutta en nyt raaskinut maksaa 8 euroa, vaikkei nyt niin paha hinta olekaan:


Ja tässä ostokseni. Punainen Husqvarnan termari (2,5e). 


Pienen pieni espressopannu, noin 50 senttiä:


Ja viimeisenä tämä ihana Marimekon mansikka-kassi (6e):


keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

"Retki"-astiat

Isäni lapsuudesta ovat säilyneet vanhat Arabian "Retki"-sarjan astiat: matala lautanen ja syvä lautanen. Sarjaan kuuluu myös muki, mutta sitä en ole raaskinut vielä ostaa suhteellisen ison hinnan vuoksi (65e, nettimarkkina.com ). Tätini on kirjoittanut lautasen pohjaan, että sen olisi suunnitellut Kyllikki Salmenhaara, mutta tarkemman googletuksen tuloksena suunnittelijaksi paljastuu Raija Uosikkinen. Lautasta on valmistettu vuosina 1954-1960. Nämä lautaset vuodelta 1955.



Muki, jota en raaski ostaa (en löytänyt parempilaatuista kuvaa):


Harmi, että oman lapsuuteni lautanen on täysin kulunut. Voin kuvata sen, kun seuraavan kerran käyn vanhemmillani. Seuraavassa kuvassa taas oman tyttäreni "syntymälautanen", joka on kestänyt hyvin konepesua.


tiistai 16. heinäkuuta 2013

Tarkista muumimukisi!

Huuto.netiä seuraillessa osuu silmiin muumimukien kalliit hinnat. Jopa ihan tavallisen näköisistä mukeista pulitetaan hurjia summia, kun kyseessä on keräilyharvinaisuus. Voi kun olisi aikoinaan tajunnut ostaa jokusen mukin vaikkapa juhlapainoksista. Hurjin hinta, mitä muumimukista tällä hetkellä Huuto.netissä pyydetään on Muumipeikko unelmoi -mukista 1150 euroa:



Toisen sija hintakilpailussa vie muki roosa sarjakuva -muumimuki pyyntöhinta 400 euroa (sori huono laatu):


400e pyydetään myös tästä mukista, muumimuki joulutervehdys vuodelta 1997:


Nyt seuraakin kysymys? Oletko tarkastanut omat muumimukisi, ja löytyykö niistä yllätyksiä. Itselleni tuli yllätyksenä, että tyttäreni vauva-astiaston Vaarallinen juhannus (lautanen ja muki) mukista pyydetään Huuto.netissä parhaimmillaan 179e ja lautasesta 109e! Pitäisköhän myydä? No ei vais. Tarkasta ihmeessä omat mukisi, jos rahantarve yllättää!

Vaarallinen juhannus:




Muki-info: (wikipedia)

Muumimukit ovat Tove Slotten suunnittelemia, ja nykyisiä mukeja on alettu valmistaa 1990-luvulla. Ensimmäiset muumiastiat valmistettiin 1950-luvulla. Alunperin mukeissa esiintyneet kuvat ovat Tove ja Lars Janssonin piirtämiä. Mukeissa on muumi-sarjakuvissa esiintyneiden hahmojen kuvia.

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Keltaista, keltaista


Lauantaina oli vuorossa Sammon kirppis ja siinä vieressä oleva toinen, jonka nimeä en nyt millään muista. Kamala kiire tuli, kun kirpparit sulkeutuivat kolmelta ja lähdettiin liikkeelle niin kamalan myöhään. Missä meidän mattimyöhäisten kirpparit sijaitsevat? Omahan on tietenkin syy, jos nukkuu kello 11:een. Aamulla kirpparoidessa tekisi varmasti parhaat löydöt.

Sammon kirpparilta voisi itsekin varata pydän. Pöytävuokra on 8 päivältä vain 27 e ja Radiokirppiksellä noin 40? Radiolla on tietenkin enemmän kävijöitä, joten voittoakin saattaisi tulla enemmän. Ärsyttävä puoli Radiokirppiksessä on tavaroiden trokaus: samat naamat pyörivät paikassa päivästä toiseen, ostavat halvalla ja myyvät kalliilla. Toisaalta ymmärrän trokarin itsekin suht' varattomana ihmisenä. Aika harmitontahan tuo tavaroiden uudelleen myyminen kuitenkin on. En usko, että kukaan tienaa kovin paljoa voittoa uudelleenmyymisellä.

Tässä muutama löytö. Lauantaina löytyi vain tuo keltainen kippo ja muutama päivä sitten tuollainen ihana lautanen. Ensiksi luulin kippoa siiviläksi, muttei ollutkaan. Piristävää tavaraa keittiöön.



sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Kesämekkonen

Retrosta innostuneena uskaltauduin ostamaan tämän kivan puna-valkoisen mekkosen 7,50 Fidasta. En tiedä sopiiko tämä puna-valkoinen minulle, mutta tuntui niin kivan kesäiseltä eikä ollut liian mummomainen. Tämän lisäksi koetin päälleni ns. mummokaapuja: polvien alapuolelle ylettyviä leveitä mamma-ihanuuksia. Niiden pitämiseen rohkeuteni ei vielä riitä (jos koskaan).


lauantai 13. heinäkuuta 2013

Veturipullo

Oma Veturipulloni on perua isotädiltäni. Minkähänlaisen kukkasen tähän pikkupulloon voisi laittaa?



Suunniteltu: 
1970
Tuotannossa: 
1970-1995
Korkeus: 125 mm
Veturipulloa valmistettiin matkamuistoksi Riihimäen Lasi Oy:ssä juhlistamaan Riihimäki-Pietari -radan 100-vuotista toiminta-aikaa vuonna 1970. Pulloja tehtiin tuolloin n. 15 000 kappaletta, joista 1 000 ensimmäistä suupuhallettiin, loput valmistettiin koneellisesti. Tämän jälkeen pulloa on valmistettu 1 000 - 2 000 pullon eriä, viimeisin vuonna 1995, joka muodoltaan eroaa vanhemmista pulloista - suu muistuttaa höyryveturin savupiippua (puhaltaja JL-Lasi, Riihimäki).
Valmistettu ainakin vihreänä, kirkkaana, tumman ja vaalean ruskeana, violettina, sinisenä, punaisena ja keltaisena. 

perjantai 12. heinäkuuta 2013

Vintillä penkomassa

Melkein kaikki lapsuuteni tavarat on säilytetty vintillä, ja mikä sen ihanampaa kuin mennä nostalgisoimaan vanhojen 70-80-lukujen tavaroiden sekaan. Aikamoinen penkominen oli tuolla vinttikomerossa, kun tavaraa on niin kamalasti. Mutta mitä hauskaa tavaraa löytyikään!!



Söpöt hali-apinat, muistaakseni siskon.



Säälittävä öttiäinen, varmaan kiva vauvan kädessä!



Nostalginen tipusoittorasia on ehkä suosikkini. Se taitaa olla siskoni omaisuutta. Niitä myydään käsittääkseni huuto.netissä ihan hyvään hintaan. Ja tipu on toimiva!



Näitä söpöliinejä hoitotätini ompeli. Hellyyttävällä tavalla säälittäviä.



Äitini vanha keinutuoli 50-luvulta



Muistatteko nämä veijarit. Aika kamalia nyt, mutta joskus olivat niin hauskoja että! Keräileekö joku näita vielä? :)





Hauska on myös norsutyyny. Ennen tehtiin paljon leluja ompelemalla kaksi samanlaista kaistaletta yhteen ja täyttämällä ompelus pumpulilla. Sellaisia kankaitakin myytiinkin, missä oli etu- ja takakaistaleet, joista oli sitten helppo tehdä lelu. Tikkurilan blogista löytyy tällainen Pihajengi-pehmo: http://vallilankaksio.casablogit.fi/lue/2013/03/diy




Nukkeleikit oli niitä kivoimpia leikkejä.



Oma vanha mustikkapukuni 70-luvulta.



Näillä oli kiva pikkuisena rakennella.

Onko teillä mitään leluja, jotka ovat jääneet lähtemättömästi mieleenne?